A kiégés megelőzése

1024 576 HRTV

A kiégés a leglelkesebb, legaktívabb embereket ragadja el. Az állapot kezelése komoly nehézségek elé állítja a szakembereket, míg a megelőzés igen egyszerű.

A kiégés nem szimulálás

Ma már egyre kevésbé, de még mindig tartja magát a nézet bizonyos körökben, hogy a kiégés csak lustaság, gyengeség, lógás, szimulálás. Aki így gondolkodik, az nem érti a mértéket, azt, hogy van motiválatlanság, van fáradtság, van stressz, ami jön és megy, és van ezeknek olyan foka, ami tartósan fennáll.

Alkalmakkor egy pohárka bor senkit nem tesz alkoholistává, ha azonban a pohárkák gyakoriságát megnöveljük, egy alkoholistát kapunk. A kiégés megértéséhez a kulcs a tartósan fennálló helyzet, amit krónikusnak nevezünk. A krónikus stressz más, mint az átmeneti stressz, más a hatása, más a következménye, és ha elég hosszú időn át fennáll, a személyiség részévé válhat.

Ha a vezető vagy a munkavállaló hétfő délután fáradt, motiválatlan, nincs azzal semmi baj, az ilyesmi előfordul. Ha még kedden is az, hát istenem, összejöttek a dolgok. Ha néhány nappal később még mindig fennáll az állapot, érdemes elbeszélgetni az illetővel, de még mindig lehetséges, hogy a dolog normális. Néhány héttel később, ha még mindig nincs változás, muszáj kezdeni vele valamit.

A kiégés folyamata

Van egy struktúrája az ember életének, amivel a legtöbben évtizedeken át elvannak: felkelünk reggel, bemegyünk a munkahelyre, dolgozunk nyolc órát, késő délután ennek vége, azután család, pihenés, alvás, és hétvégén kiszállunk ebből az egészből. A modellnek fontos része az emberi kapcsolatok és a pihenés.

Ha ebben a modellben valami eltolódik, elindulunk azon az úton, aminek a vége a kiégés. Ha tartósan több lesz a munka, kevesebb a szabadidő, kevesebb a családdal töltött idő, kevesebb a pihenés, kevesebb az alvás, ha hétvégén nem tudunk kiszállni, ha nincs jutalom, siker, elismerés, ha a munka eluralkodik az egész élet felett, akkor egy határon túl ez elvezet abba az állapotba, ahonnan nehéz visszatérni.

Mit tehetünk a kiégés megelőzéséért?

A HRTV, Hogyan támogassuk és óvjuk munkavállalóinkat a kiégéstől című adásában Dobai Gábor szakértő arról beszélt, hogy a kiégés 2030-ra olyan súlyos problémává válik, hogy az a munkaerőpiacot magát kezdi deformálni. Ugyanakkor a megelőzés legjobb módja a törődés kultúrájának kialakítása, amely túl azon, hogy a kiégés megelőzése, mindenki számára inspirálóbb környezetet teremt, melyen mindenki csak nyerhet.