Munkavállalói élmény: az iroda szerepe

1024 576 HRTV

A jó iroda növeli a hatékonyságot és segít megtartani a dolgozókat. Milyen a jó iroda és mitől jó? Nézzünk utána!

A munka az élet kiemelt része

Ha napi 8 órával számolunk, akkor a munkanapokon az átlagos dolgozó az élete harmadát tölti el a munkahelyén, ha csak az ébren töltött időt nézzük, akkor a felét. Ha hozzá számoljuk, hogy a nettó óraszámon felül még ott van az ebédidő, az utazás oda és vissza, azután a túlóra, a közös ünnepek, a céges rendezvények – és ott kötünk ki, hogy bizony, egy munkavállaló az élete felét azzal tölti, hogy dolgozik.

A rossz irodát munkavégzésre találták ki, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy azt emberek fogják elvégezni. A munkavállalói élmény ilyen környezetben kifejezetten kellemetlen. Nincs átgondolt dizájn, a fények zavaróak, a színek diszkomfort érzetet keltenek, az asztal nem elég stabil, vagy nem elég nagy, a szék kényelmetlen, a számítógép lassú, a monitor lestrapált, túl sok a papír, a pecsét, az analóg technológia…

Milyen a jó iroda?

A HRTV, Az iroda szerepe a hatékony munkavégzésben című műsorában, Cs. Kovács Nikolett, az Év irodája verseny zsűrijének elnöke kifejtette, mennyire könnyű jobbá és jobbá tenni a munkakörnyezetet odafigyeléssel, kérdésekkel, visszajelzések begyűjtésével és azok figyelembe vételével.

A jó iroda a munkavállalói élmény alapja, mely logikus a munkavégzés szempontjai szerint, mindemellett pedig otthonos, barátságos, kellemes, ahol a dolgozók szívesen töltik az idejüket. A munka mibenléte határozza meg azokat a pilléreket, amiket nem lehet elmozdítani, például ha ügyfelek járnak be, ott nem rendelhetünk alá mindent az embereink kényelmének, mert a munkavállalói élmény felett ott az ügyfélélmény. Mozgásterünk ilyen esetben is van bőven, és érdemes energiát fordítani az igények megismerésére.

A dizájn nagyon fontos. A fények, a színek, a formák, a díszítő elemek rendkívül sokat számítanak az összképben. A zónázhatóság szintén kiemelt fontossággal bír: amennyire a praktikus megfontolások lehetővé teszik, adjunk lehetőséget a dolgozóknak a saját zónájuk kialakítására, ahol kedvük szerint állíthatják be a fényeket, a légkondit, ahol választhatnak a különféle színű eszközök közül.

Az irodában átöltözni, átvenni a kényelmesebb cipőt vagy papucsot, elvonulni kicsit pihenni egy lényegesen más környezetbe, például kialakíthatunk zöldövezetet megfelelő növényekkel, lehetnek játékok, sportkellékek; ezek mind a munkavállalói élmény javításának eszközei, és ha jól meggondoljuk, csupán apróságok. Mégis, az összkép szempontjából rendkívül sokat jelentenek.